A RENOLIT Magyarország Kft büszkén jelenti be, hogy az ALKORSOLAR termékük egy sajátos alkalmazásával elnyerte az angol Single Ply Roofing Association (SPRA) egyesület Legjobb részletképzésekre adott 2024-es rangos díját. A Gradle Quadrangles nevű létesítmény, ahol a megoldás alkalmazásra került az Oxford Egyetem New College szárnyának egyik érdekes épülete.

A Single Ply Roofing Association (SPRA) az Egyesült Királyság egy rétegű tetőfedő iparát képviseli, és elkötelezett az iparág növekedésének, fenntarthatóságának és magas színvonalának előmozdítása irányában.

A projekt során kiterjedten használták a Kiterjesztett Valóság (AR) és a Mesterséges Intelligencia (AI) innovatív megoldásait az egyedülálló eredmény elérése érdekében.

A Gradel Quadrangles projekt egy ambiciózus új fejlesztés, amely egy háromszintes quadrangle stílusú épületet foglal magában, amelyben diákszállás, oktatási létesítmények, egy portáslak és egy jellegzetes, 21,5 méter magas torony található. A projekt egyik fő célja az volt, hogy összhangban legyen az egyetem 2035-re kitűzött nettó zéró szén-dioxid kibocsátás elérésének céljával, ami arra ösztönözte a csapatot, hogy az eredeti szórt betontető tervét egy fenntarthatóbb megoldásra cseréljék.

A David Kohn Építésziroda innovatív megközelítéseket alkalmazott, és az Épületinformációs Modell (BIM) technológiát használták a pontos anyagmennyiségek meghatározásához, illetve az életciklus szén-dioxid értékelések vizsgálatakor. A kivitelezési munkálatokat a 150 éves múltra visszatekintő Sir Robert McAlpine építőipari vállalat végezte.

A vízszigetelés kritikus feladatára a RENOLIT ALKORPLAN F tetőszigetelőlemezt választották, és az innovatív RENOLIT ALKORSOLAR rögzítő rendszerrel kombinálták az egyedi alumínium „csempelapok” felhelyezéséhez.

A bonyolult tetőfedés vízszigeteléséhez RENOLIT ALKORPLAN tetőszigetelést használtak, amellyel kimagasló tartósságot és különleges esztétikai élményt tudtak elérni.

A projekt egy rétegű vízszigetelés kivitelezésével kezdődött, amelyre hegesztették fel a RENOLIT ALKORSOLAR profilokat, mindezt 20 év garanciával ellátva. A tető összetett geometriai kialakítása három réteg hőszigetelés alkalmazását igényelte: egy 105 mm vastag alapréteggel kezdve, majd két 60 mm vastag réteg következett. A második és harmadik réteg vastagságának stratégiai csökkentése kulcsfontosságú volt a tető lenyűgöző, gördülő íveinek és szabad áramlású kialakításának eléréséhez.

Miután a vízszigetelés biztonságosan a helyére került, a kivitelező csapat megkezdte a RENOLIT ALKORSOLAR profilok helyének kitűzését és telepítését, melyek pozícióját AR szoftverrel számolták pontosan ki. Ez a fejlett technológia egy hálót modellezett, ami AI algoritmus segítségével pontosan megadta a szükséges 4000 csempelap helyét. Az AR szoftvert a kivitelező a saját mobiltelefonjaira telepítve modellezhette a projekt során az ALKORSOLAR profilok és csempelapok pontos elhelyezkedését.

A csempelapok helyének pontos meghatározása tette lehetővé, hogy azok szorosan egymás mellé illeszkedjenek, és emellett tökéletes, szabadon lebegő héjformát alkossanak. A 3 mm vastag, eloxált alumínium sokszög alakú lapok világos bronz színűek, kontrasztosan kiemelik az épület kőburkolatainak szépségét és hozzájárulnak a nagyszerű esztétikai élményhez.

A kezdetben tervezett betonról a ragasztott laminált fa szerkezetre, és a mozaikszerű alumínium csempékre történt áttérés, nemcsak a kívánt modern megjelenést érte el, hanem költséghatékony, fenntartható alternatívát is kínált. Ez a stratégiai választás nemcsak csökkentette a felhasznált szén-dioxid mennyiségét, hanem három hónappal lerövidítette az építési időt és elismerést nyert az Institute of Civil Engineers (ICE) Carbon Champion programjában is.

A projektet az Oxford Design Review testület „megragadónak és ambiciózusnak” nevezte, míg a Historic England „szokatlannak, egészen másnak, mint ami jelenleg Oxfordban található” jelzőkkel illette. Ez kiemeli a projekt egyedi hozzájárulását az építészeti tájhoz, így nyerve el a 2024-es SPRA díjat a „Legjobb Részletképzés” kategóriában.

RENOLIT ALKORSOLAR profil napelemek elhelyezéséhez kifejlesztett RENOLIT szabadalom, melyről többet az alábbi linken tudhat meg:

További hírek:

TONDACH Képzések

2023 december 12.|

Jöjjön Tondach képzésre! Kedves Tetőfedő Partnereink! A Tondach meghirdette 2024-es tetőfedő képzési programját! A program [...]