Az ÉMSZ a tagok (magánszemélyek és jogi személyiségű vállalkozások) és pártoló tagok támogatásával működő “nonprofit” polgári-társadalmi szervezet, melynek küldetése, hogy felkutassa és hatékonyan alkalmazza azokat az eszközöket, melyek a lehető legjobban szolgálják az épületszigetelő, tetőfedő, bádogos és ács szakma fejlődését és érdekvédelmét.

A Szövetséget 1988-ban alapították, az elmúlt évek alatt pedig a lelkes és aktív tagok, valamint a Titkárság és Vezetőség munkájának köszönhetően olyan szakmailag hiteles szervezetté nőtt, mely mára jelentős tekintéllyel rendelkezik.

Az ÉMSZ jogi tagjai kivitelezők (tetőfedők, bádogosok, víz-, hő-, hang- és utólagos falszigetelők), magánszemély tagjai kivitelezők, építészek, szakmérnökök, tervezők, oktatók, szakértők, pártoló tagjai anyaggyártók és kereskedők.

A Szövetség állandó szakmai programjain és szolgáltatásain keresztül folyamatosan aktív kapcsolatot ápol a tagjaival. A tagság igényeit összhangba hozva saját lehetőségeivel, egyre több területen segíti tagjai munkáját:

  • a mérnökök számára Regionális Szakmai Napok (RSZN) néven országos továbbképzési sorozatot szervez,
  • az együttműködő kamarákkal közösen képzik a felelős műszaki vezetőket, műszaki ellenőröket,
  • szakmai klubokat szervez, hogy közösen a szakemberekkel gyakorlati segítséget adjon az aktuális kivitelezési problémákra.
  • Kiadványokat, szakmai ajánlásokat készít, mellyel többek között segíti a nemzetközi normákhoz is igazodó szabályok megismertetését, betartatását.
  • Lehetőségei szerint felkarolja a hazai utánpótlás-nevelést. Gyakorlati képzőhelyeken, neves elméleti és gyakorlati szakemberein keresztül segíti a partner iskolákat, hogy minél több jól képzett fiatal válassza ezeket a szakmákat.
  • Folyóiratot szerkeszt, hogy a szövetség minden tagjához eljussanak az aktuális információk.
  • Számos családi, baráti programokat is szervez, mert a szövetség egyik legnagyobb értéke a tagok barátsága.