Idén  „AZ ÉV TETŐJE 2017” pályázatra összesen 69 pályamű érkezett a meghirdetett határidőig az ÉMSZ titkárságára.

A pályaművek megoszlása a korábbi évekéhez hasonlóan alakult:
47 pályamű a magastetős, 9 pályázat a lapostetős,  13 pályamű pedig a fémlemezfedések, fémlemez homlokzatok kategóriában indult. Az idei Bíráló Bizottság 16 főből állt a két külföldi taggal együtt. A zsűri elnöke dr. Matolcsy Károly, a magastető szekció zsűri tagjai: Knittel Ferenc, Kovács Sándor,  Pahocsa Kálmán, Ignácz György, Nyújtó József, Csott Róbert és Nemes Attila; a lapostetők szekció zsűri tagjai:  Horváth Sándor, Pém István Zoltán és Valyon András a bádogosmunkák, fémlemezhomlokzat szekció zsűritagjai pedig:dr. Kakasy László, Stang Ákos, Bauer Tibor, Szabó Attila. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Német Tetőfedő Szövetség által delegált Artur Wierschem és a Svájci Tetőfedő Szövetséget képviselő Ernst Weber segítették a magyar zsűritagok munkáját.

Az ünnepélyes díjátadóra hagyományosan a CONSTRUMA pénteki napján, 2018. április 13-án, 10.00 órakor került sor Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár úr fővédnökletével.
Az ÉMSZ 30. jubileuma okán az eseményen részt vettek a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség (IFD) vezetői is: Walter Bisig (elnök) és Detlef Stauch (főtitkár). Walter Bisig úr a 30. jubileum kapcsán gratuláló oklevelet adott át Sándor Mátyásnak, az ÉMSZ elnökének. A díjátadó programját a díjnyertes munkákról készített tabló kiállítás is színesítette.

A díjról

Az ÉV TETŐJE NÍVÓDÍJ pályázat a 30 éves ÉPÜLETSZIGETLŐK, TETŐFEDŐK és BÁDOGOSOK MAGYARORSZÁGI SZÖVETSÉGÉNEK a legnagyobb seregszemléje nyílt, országos pályázat 29. ALKALOMMAL kerül megrendezésre. A CONSTRUMA közel 2 évtizede ad otthont az eseménynek.

CÉLJA: A szakmabéliek legújabb munkáinak bemutatása, a minőségi munka megismertetése a nyilvánossággal.

Kategóriák

MAGASTETŐK

LAPOSTETŐK

FÉMLEMEZ FEDÉSEK

SZERELT HOMLOKZATOK

Kiosztásra került díjak

0 díj
ÖSSZESEN
0 db
ÉMSZ ELNÖKI OKLEVÉL
0 db
ELISMERŐ OKLEVELEK
0 db
KÜLÖNDÍJAK
0 db
ÁCSSZERKEZETI VÁNDORDÍJ
0 db
KATEGÓRIADÍJAK
0 db
FŐDÍJAK

A zsűri

17 Fős szakmai zsűri
1-1 Fő a német és a svájci tetőfedő szövetségből
A zsűri elnöke:
Dr. Matolcsy Károly 

A MAGASTETŐK szekció
zsűri tagjai

Knittel Ferenc
Kovács Sándor
Pahocsa Kálmán
Ignácz György
Nyújtó József
Csott Róbert
Nemes Attila

A LAPOSTETŐK szekció
zsűri tagjai

Horváth Sándor
Pém István Zoltán
Valyon András

A BÁDOGOSMUNKÁK, FÉMLEMEZHOMLOKZAT szekció
zsűri tagjai

Kakasy László
Stang Ákos
Bauer Tibor
Szabó Attila

Nemzetközi zsűritagok
az IFD delegáltjai

Ernst Weber – Svájci Tetőfedő Szövetség
Arthur Wirschem – Német Tetőfedő Szövetség és IFD

Támogatóink

ARANY FOKOZATÚ TÁMOGATÓK

 • DUPONT Magyarország Kft. – TYREK épületburok-rendszerek
 • CREATON South-East Europe Kft.
 • TONDACH MAGYARORSZÁG ZRT.
 • SIKA HUNGÁRIA KFT.
 • TERRÁN TETŐCSERÉP GYÁRTÓ KFT.
 • PREFA HUNGÁRIA KFT.

EZÜST FOKOZATÚ TÁMOGATÓK

 • ENTEROL-B KFT.
 • CELSIUS ÉPÍTŐANYAG-KERESKEDŐ KFT.
 • BRAMAC KFT. – ICOPAL KFT.
 • CONSTRUMA KIÁLLÍTÁS
 • RHEINZINK HUNGÁRIA KFT.
 • FATRA IZOLFA ZRT.

DÍJÁTADÓ Nívódíjak (FŐDÍJAK – 3 DB)

MAGASTETŐ SZEKCIÓ NÍVÓDÍJA
(ARANYKALAPÁCS VÁNDORDÍJ)

32-es számú pályamű,
Katona Szabolcs
PÁLYAMŰ:
családi ház – PÁTY

A már nem is családi háznak inkább villának mondható lakóépület Pátyon található. A már amúgy sem egyszerű vonalvezetésű alaprajzot hosszanti irányban két igen meredek hajlásszögű torony zárja be. A tetőszerkezet 10×20 gyalult egyengetett szarufákból áll, amit a fokozott víz és szélzárás érdekében Creaton Trió fóliával láttak el 7×7 ellenléc rögzítéssel. Az alátéthéjazat és csomóponti részletei minden tekintetben kidolgozottan készültek el. A bádogos szerkezetek Lindab rézvörös lemezből készültek, ami szintén a pályázó keze munkáját dicséri. Nagy gondot fordítottak a lemezzel vagy deszkázattal eltakart felületek hőhíd-mentesítésére, a szigetelések folytonosításával. A héjazat Creaton Hortobágy Antik tetőcseréppel készült a tetőkiegészítő-elemek szakszerű használata mellett. Az eresz alatti deszkázaton faragott  álgerendázat jelenik meg, ami még inkább emeli az egyébként is impozáns  épület megjelenését.

LAPOSTETŐ SZEKCIÓ NÍVÓDÍJA
(ARANYKEFE VÁNDORDÍJ)

20-as számú pályamű
Tectum Kft.
PÁLYAMŰ:
üzletközpont – Székesfehérvár

A székesfehérvári Fehér Palota Üzletközpont rendkívül tagolt tetőfelületeinek a felújítását az üzletközpont teljes üzemelése alatt kellett elkészíteni. A járható és nem járható valamint a zöldtetők teljes rétegeinek lebontása után a tetők új hőszigetelést és Sikaplan PVC szigetelést kaptak. Önkormányzati előírás miatt az épület legnagyobb tetőfelületén extenzív zöldtető lett kialakítva. A felújítási munkát egy mindenre kiterjedő alapos előkészítő munka előzte meg, mely során új szigetelési tervek is készültek. A teljes felújítási munka sok szervezési nehézségekkel együtt közel egy évig tartott, ami a kivitelező nagyfokú felkészültségről árulkodik.

FÉMLEMEZ FEDÉSEK SZEKCIÓ NÍVÓDÍJA
(ARANYKÁLYHA VÁNDORDÍJ)

47-Es számú pályamű
Turóczi Zoltán
PÁLYAMŰ:
családiház – Alap

Az összetett nyeregtetőre kettős állókorcos fedés készült Prefa lemez felhasználásával. Mintaszerű gondossággal készült a fedési sávok kiosztása. A feladatot nehezítette az álló, valamint a tetősíkban fekvő ablakok pozíciói. A tető esztétikai megjelenését emeli, hogy az eresz alja is a fedéssel azonos színű lemezből készült. Színvonalas bádogos szaktudás, nagy fokú pontosság és a szakma szeretete jellemzi a munkát.

Ácsszerkezetek különdíja (1 db)

ARANYSZEKERCE VÁNDORDÍJ

64-as számú pályamű
Papp László és Csubák Péter
PÁLYAMŰ:
terménytároló – Kisoroszi

A terménytároló különleges ácsszerkezetű, csomóponti lemezekkel történő 17 méteres fesztávolságra készített, alul feszített tetőszerkezet, amely kézi munkával és hagyományos fakötésekkel kombinált mestermunka. Zsalukő betonfalra épített, acél oldalgyámokkal támasztott, 930 m2-es Tondach cserépfedéses gazdasági épület. Az építmény kiszellőzését taréjban oldották meg, teljes felületű hófogást használtak.

Kategóriadíjak (6 db)

1. KATEGÓRIADÍJ

5-ös számú pályamű – Magastetők kategóriában
Kotrics Gábor
PÁLYAMŰ:
családiház – Biatorbágy

A bitumenes zsindellyel fedett tető felújítását az elöregedett héjazat és a szigetelés hiánya indokolta. A nappali felett lévő tarasz is lefedésre került a nyeregtető meghosszabbításával melynek megerősítése díszes támaszokkal oldották meg. Az alátét héjazat a fokozott külső hő terhelés miatt Bramac Clíma Plusz tetőfóliával oldották meg 5×5 ellenléc biztosítja a Bramac Duna Termo Protector tetőcserép közötti szellőzést. Az alátét fólia részletképzései nagy szakmai odafigyeléssel készültek. A tetőfedés teljes rendszerben készült a tetőtartozékok szakszerű használatával. A tetőfelépítmények csonka vápái süllyesztett kivitelben készültek Wakaflex csomóponti átvezetéssel csak úgy, mint a kémények és szoknyatető szegélyezése, ami szintén gondos munkáról árulkodik.

2.MEGOSZTOTT KATEGÓRIADÍJ 

53-as számú pályamű – Magastetők kategóriában
Baricza Krisztián
PÁLYAMŰ:
családiház – Székesfehérvár

A családi ház fedése tagolt tetőformáját gondosan és a szerkesztési szabályok figyelembe vételével oldotta meg a pályázó.
A tetőablak helyének megválasztása, a vápák kialakítása, a gerincek kivitelezése mind pontos és színvonalas munka, igényes bádogos munkával és részletképzésekkel. A tető megjelenése kiegyensúlyozott, elegáns.

3.MEGOSZTOTT KATEGÓRIADÍJ 

53-as számú pályamű – Magastetők kategóriában
Vida Krisztián
PÁLYAMŰ:
családi ház – AGÁRD

A tetőszerkezet kivitelezése során a szarufák között és szarufák felett elhelyezett hőszigetelés kialakítása példásan gondos munka. A szegélyképzések, csomópontok kialakítása igényes. A faszerkezeti munkák kialakítása részlet gazdag, a szellőzés megoldása példamutató. A tető egységes, szép megjelenésű.

4. KATEGÓRIADÍJ

12-es számú pályamű – műanyag- és műkaucsuk szigetelésű tetők kategóriába
Uniszig Épületszigetelő Kft.
PÁLYAMŰ:
szerelőhangár – BUDAPEST

Repülőtéren dolgozni izgalmas és nagy kihívás. Ott minden épület sokkal nagyobb, mint az, ahogy elsőre látszik. A Liszt Ferenc reptéri Lufthansa szerelőcsarnokra is a hatalmas jelző a legmegfelelőbb. A csarnokban akár 5 utasszállító repülőgépen is lehet egyszerre dolgozni. Ennek a több mint 6000 m2-es csarnoknak a tetőszigetelését kellett megoldania a kivitelezőnek úgy, hogy a csarnokban a repülőgép szerelők folyamatosan dolgoztak. Az eredetileg trapézlemezes tető több helyen is beázott, valamint a hőszigetelés sem felelt meg a mai energetikai követelményeknek. A kéthajós csarnokon először a trapézlemezes tetőszerkezetet kellett megerősíteni, ami új Rockwool kőzetgyapot hőszigetelés, valamint 1,5 mm vastag Flagon TPO szigetelő lemezt kapott. A teljes tető felújítása, a csomópontok kialakítása szakszerű igényes munka.

5. KATEGÓRIADÍJ 

67-es számú pályamű – bevonat-szigetelésű tetők kategóriában
Enterol Kft.
PÁLYAMŰ:
Nemesvámosi Református Templom

A kenhető szigetelő anyagok nagy előnye a szigetelő lemezekkel szemben, hogy szinte bármilyen alakú tetőfelületre felhordhatóak. Erre a Nemesvámosi református templom kupolája is kiváló példa. A repedezett beton kupolán jól láthatóak voltak a korábbi kent szigetelés nyomai, amelyek már nem látták el a feladatukat. A felújítást egy alapos felület előkészítés előzte meg, tisztítás és felület javítás, majd a kivitelező az így megújult beton kupolára horda fel a KEMPEROL V210 szigetelő anyagot. A választott szigetelő anyaggal nem csak a vízzárás problémáját sikerült megoldani, hanem az eredeti megjelenést, a betonszürke színt is sikerült helyreállítani. Szép, igényes kivitelezés!

6.  KATEGÓRIADÍJ 

45-ös számú pályamű – fémlemez homlokzatburkolatok kategóriában
Sipos István
PÁLYAMŰ:
ipari létesítmény – ERDŐHORVÁTI

Erdőhorvátiban igényes tervezésű és kivitelezésű gyártócsarnok épült. A homlokzat sima felületű, homokkő burkolata mellett elegáns kontrasztot képez a Prefa bevonatos alumínium lemezéből készített szögkorcos burkolata.
A korcok kiosztása esztétikus, a homlokzati nyílászárók szélességéhez fegyelmezetten illeszkedő.
Gondos kialakítású a burkolat mögötti légréteg kiszellőztetése.
Igényes munkával szerelték a homlokzatra a kör szelvényű lefolyócsöveket is.

Különdíjak (9 db)

1. KÜLÖNDÍJ

7-es számú pályamű – fémlemezfedések kategória
Kotrics Gábor
PÁLYAMŰ: családiház – Szigetcsép

A nyaralóépület Szigetcsépen a Holt-Duna partján található. A 60 fokos hajlásszögű nyeregtető felújításra került, melyet eredetileg hullámpala fedett és az elavult tetőszigetelést is lecserélték. A szarufa fölött teljes deszkázatra Bramac Therm hőszigetelést 16 cm vastagságban helyeztek el rendszerben. 5 x 7-es ellenléccel dolgoztak a Bramac római cserép alá, melyet meredek hajlásszögéből eredően minden egyes cserép viharkapoccsal rögzítésre került. A tető teljes felületű hófogást kapott.  Az épület hosszanti oldalain ácsszerkezeti megerősítésekre került sor, melyek egyben az épület díszítőelemeiként is szolgálnak.

2. KÜLÖNDÍJ

52-es számú pályamű – fémlemezfedések kategória
Sári Norbert és Pónusz László
PÁLYAMŰ: családiház – Győrújbarát

A kontyolt nyeregtető nyugati oldalán egy donga tető került megépítésre becsatlakozva a nyeregtetőbe, íves hajlás kialakításával. Ez gondos ácsmunkát igényel. A kúpcserepek az élgerincen és a gerincen egyenesek, az élek, hajlatok mellett a cserepek beszabása precíz munkára vall. Az íves oromszegély kiselemes fedése valamint az egy lemezszalagból hajtogatott harmonika vápa nagyon szép, igazi mestermunka, különdíjat érdemel.

3. KÜLÖNDÍJ

54-es számú pályamű – magastetők kategória
Becséri János
PÁLYAMŰ: családiház – Balatonalmádi

Az egyedi kilátással rendelkező telken jó megjelenésű, szépen kivitelezett ház készült. Az egyenes tetősíkok, cserépsorok igényes és pontos ácsmunkára utalnak. A bádogos munka alapos átgondolás után került kivitelezésre. Az ülőpárkány, a csatorna, az eresz beszellőzés, a két vízorros falfedés szépen elvégzett munkával valósult meg.

4. ÁCSSZERKEZETI KÜLÖNDÍJ

16-os számú pályamű – magastetők kategória
Puskás Művek Kft.
PÁLYAMŰ: Zugligeti Lóvasút rekonstrukciója

A Zugligeti úton elhelyezkedő igazán impozáns épület méltó felújításra került, visszaállítva az eredeti fa mestermunkákat. A megrendelő és a kivitelező teljes összhangjában készült el, meghagyva még sokáig az utókor számára. Creaton palával fedték a főtetőt, a kapcsolódó bádogos munkák Rheinzink anyagból készültek. A nagyterem fölötti tetőszerkezetet különleges vonóvassal fogták össze, mely több tonnányi terhet visel el. A megmaradó és az új fa szerkezetek példás gondosságú összeépítése, a látszó szerkezetek igényes kivitelezése fontos szerepet játszik az építészetileg is igényes felújítás megragadó összképéhez.

5. KÜLÖNDÍJ

18-as számú pályamű – műanyag- és műkaucsuk lemez szigetelésű tetők kategória
Tectum Kft.
PÁLYAMŰ: Munkásszálló, DUNAÚJVÁROS

Az új építésű épület lapostető szigetelését bitumenes párazáró réteggel, Austrotherm polisztirol hőszigeteléssel és lejtésképzéssel, valamit az erre terített mechanikusan rögzített Sikaplan PVC szigetelő lemezzel készítették el. Az attikafalak kétvízorros színes alumínium fedést kaptak. A kivitelező minden csomóponti kialakításra nagy gondot fordított, a gépészeti áttörésektől kezdve egészen a kikötési pontokig. Szép, gondos kivitelezés, mint ahogyan az irányelvekben le van írva.

6. KÜLÖNDÍJ

11-es számú pályamű – fémlemezfedések kategóriában
Zellei Zoltán
PÁLYAMŰ: Budapest Nyugati Pályaudvar, Ceglédi váró

A Nyugati Pályaudvar Ceglédi Várócsarnok műemléki felújításával egyidejűleg a tetőfedés is felújításra került. A manzard tető felső, kishajlású részén kettős állókorcos fedés készült előpatinázott felületű Rheinzink lemezből. Precíz korckiosztás, az átszellőztetés gondos kivitelezése jellemzi a munkát.

7. KÜLÖNDÍJ

43-as számú pályamű – fémlemezfedések kategóriában
Kiss Károly
PÁLYAMŰ: társasház – SIÓFOK

Új építésű, igényes kialakítású siófoki társasház éke a Prefa bevonatos alumínium lemezéből készített kettős állókorcos fedés. Az íves tetőforma, a tetőablakok elegáns szegése, a rendszer részét képező függőeresz csatorna és csöves hófogók használata igényes szakmunkával készültek.

8. KÜLÖNDÍJ

44-es számú pályamű – fémlemezfedések kategóriában
Simon Imre
PÁLYAMŰ: panzió – SOPRON

A soproni panzió tetőfedését Prefa kiselemes fedéssel újították fel. Az összetett manzard tetőforma, a meglévő álló tetőablakok, valamint az ácsszerkezet eredeti geometriai hibái komoly feladat elé állították a mestert. A manzard törést, valamint az ablakok szegélyezését a Prefa bevonatos lemezéből, egyedi bádogos munkával alakították ki. Az igényes szakmunka eredményeként a tető az épület koronájává változott.

9. KÜLÖNDÍJ

69-es számú pályamű – Szerelt homlokzatok – fémlemezburkolatok kategóriában
Puskás Művek Kft.
PÁLYAMŰ: Budafoki Kocsiszín

Budafokon új villamosremíz épült igényes tervezéssel és kivitelezéssel. A Prefa bevonatos alumínium lemezéből készült, egyedi gyártású, a villamosokkal azonos színű homlokzatburkolat. A homlokzat szerelt, horganyzott acél trapézlemez hátszerkezetét, hőszigetelését és párazáráró rétegét is a bádogos vállalkozó készítette. Érdekes műszaki megoldásként az ablakok előtt perforált, bevonatos alumíniumlemez burkolat készült egyedi kialakítású alumínium vázra szerelve.

Elismerő Oklevelek (13 db)

1. ELISMERŐ OKLEVÉL

1-es számú pályamű – magastetők kategória
Bada Zsolt
PÁLYAMŰ: családiház – Soltvadkert

A 25 éve készült épület tetőszerkezet felújítására a hőszigetelés pára és légzárás hiányosságai miatt került sor. Belsőoldali párazárás Dörken Novaflex párafékező fóliával készült. A kivitelező a szarufa 10 cm-es megmagasításával érte el, hogy 25 cm vastag Rockwool kőzetgyapot beférjen a szarufák közé, amit Bramac Universal Eco 2S páraáteresztő tetőfóliával zárt le. Mivel a régi Bramac Alpesi cseréppel szemben semmi fizikális kifogás nem merült fel, így a megrendelő ezt a cserepet rakatta vissza a szellőző elemek pótlásával. A vápák süllyesztett kivitelben készültek. A megrendelő és a kivitelező is törekedett, hogy a nehezen hozzáférhető és kezelhető részek időálló anyagból készüljenek. Ezért a kémények, az oromszegély és az orrdeszkázatok mind terméspala burkolatot kaptak.

2. ELISMERŐ OKLEVÉL

2-es számú pályamű – magastetők kategória
Farkas Mihály
PÁLYAMŰ: családiház – Ajka-Bakonygyepes

A tetőn rögtön feltűnik, hogy faanyagban nagyon gazdag. A szépen megmunkált gerendákra, szelemenekre épülő tetőre Antracit betoncserép került. Az élek kialakítása, a cserepek beszabása, a kúpcserepek elhelyezése megfelelő. Az ereszvonalon történő beszellőzés valamint a tetősíkon lévő szellőző cserepek megfelelő mennyisége biztosítja a héjazat alatti átszellőzést.

3. ELISMERŐ OKLEVÉL

13-As számú pályamű – magastetők kategória
Virág Zsolt
PÁLYAMŰ: családiház – DEBRECEN

Debrecen csendes mellék utcájában lévő új építésű családi házon tagolt kontytető készült. A Bramac Pro plusz Resistant tetőfólia fogadására a teljes deszkázatot készítettek a ragasztósávok könnyebb összedolgozása és a szerkezet merevítése miatt. Az 5×5-ös ellenlécet és a vápa padlók bütüs végét páraáteresztő tetőfóliával illetve lemezzel védték le. A vápák süllyesztett kivitelben készültek. Ereszmentén megtalálható a fóliacseppentő lemez, felső ereszlemez, ereszpadló, szellőző szalag egyaránt. A tetőfedés Bramac Római Novo tetőcseréppel készült ereszmentén kétsoros hó fogással. A tető és fal ütköző csomópontjai Wakaflex szegélyelemmel valósultak meg. Az épület belső frontján végigfutó gyalult előtető igényes kézimunkáról tett tanúbizonyságot.

4. ELISMERŐ OKLEVÉL

27-es számú pályamű – magastetők kategória
Császár József
PÁLYAMŰ: kastélyépület – BUDAPEST

A műemléki jellegű épület ácsszerkezeti és tetőfedési munkái jól illeszkednek a nagyszabású projekt magas építészeti színvonalához. A részletképzések gazdagok, a szegélyezésnél bemutatott Winchester vágású sorok kialakítása példaértékű.

5. ELISMERŐ OKLEVÉL

34-es számú pályamű – magastetők kategória
Kovács Tibor
PÁLYAMŰ: apartman – BUDAPEST

A műemlék jellegű volt posta épület felújítását apartman házzá alakítása tette szükségessé. A használaton kívüli padlástérben tetőtéri lakásokat alakítottak ki, ezért a kontytetőbe és a Mansard tetőbe is ablakfülkéket és Velux tetőablakokat építettek be. A főtető, díszes homlokzati oromfal mögül indul. Az itt kialakított attika csatorna végig kíséri az egész épület ereszvonalát, ami titáncink lemezzel van borítva a megfelelő dilatáció mellett. A szaruzat felett páraáteresztő tetőfólia és 5×5-ös ellenléc található. Az eresz menti beszellőzést a taréj és élek melletti kiszellőzést titáncink perforál lemezzel biztosították. A palából készített szellőző sávok és a teljes felületű hófogás kialakítása példa értékű. A héjazat CREATON Eternit palával készült antracit színben, mellyel a főtetőn francia fedést a becsatlakozó Manzárd tetőn pedig angol fedést alkalmaztak. A főtető taréjgerincén megjelenő rézből készült díszmű bádogos munka és a szintén rézből készített díszítő-elemek magas fokú eleganciát kölcsönöznek a tetőnek és az épületnek egyaránt.

6. ELISMERŐ OKLEVÉL

40-es számú pályamű – magastetők kategória
Zsiga László
PÁLYAMŰ: családi ház – VÁC

A népes családot kiszolgáló családi ház teteje kettős cserépfedéssel készült CREATON Kera-biber kékes égetett cserépből. A beszellőzés a falak mentén szakszerűen lett kivitelezve. A tagolt tetőn a szegélyek részletkialakítása igényes és gondos munka.

7. ELISMERŐ OKLEVÉL

55-ös számú pályamű – magastetők kategória
Lampert Zsolt
PÁLYAMŰ: társasház – GYŐR

Egy manzárt tetőt láthatunk, melynek meredekebb tetősíkja cseréppel fedett. A vágott cserepek az áttöréseknél és az attika fal mellett jól rögzítettek. A tetősíkon felületi hófogás van, ami az emeletes utcafront felőli oldalon lecsúszás elleni védelmet nyújt. A manzárd tető laposabb tetősíkjai igényes bádogos munkával készültek.

8. ELISMERŐ OKLEVÉL

61-es számú pályamű – magastetők kategória
Sály József
PÁLYAMŰ: családi ház – DUNAFÖLDVÁR

E Várdomb úti családi ház Dunára néző gyönyörű panorámával. Megjelenésében beleilleszkedik a festői tájba. Az épület T idomú tetőszerkezetén a hajlatokat kideszkázva süllyesztett technológiával oldották meg. Tondach hódfarkú cserépfedést kapott kettősfedésben. Páraáteresztő Tondach fóliát használtak, szélzáró kivitelben. Teljes felületű hófogást kapott. Az új és régi épületet összekötő tetőszerkezetet alacsony hajlásszögű, korcolt lemezfedéssel borították.

9. ELISMERŐ OKLEVÉL

62-es számú pályamű – magastetők kategória
Tóth Árpád
PÁLYAMŰ: szálloda – BALATONFENYVES

Az egyszerű nyeregtető Tondach hódfarkú cseréppel van fedve. A cserepek, valamint a hó súlyát figyelembe véve a kivitelező 5 x 4 cm-es keresztmetszetű cseréplécet használt. A tetősíkon található áttöréseknél a fólia csatlakozások szépen kivitelezettek. A tetősíkba becsatlakozó előtetők lapos hajlásszögük miatt korcolt fémlemezzel vannak fedve. Az ereszcsatorna és a csatlakozó bádogos anyagok natúr horgonyból, szép bádogos munkával készültek. Elismerő oklevelet érdemel.

10. ELISMERŐ OKLEVÉL

21-es számú pályamű – műanyag- és műkaucsuk szigetelésű tetők kategória
Renos Bt.
PÁLYAMŰ: társasház – NAGYKANIZSA

Otthon melege program keretében teljesen megújult lakóépület, új tetőszigetelést és kiegészítő hőszigetelést is kapott. A korábban már többször javított tető nagy kihívás elé állította a kivitelezőt. A homlokzat tagoltsága sok ki és beugrás nagyban megnehezítette a felújítási munkát. A szigetelési munkák kezdése előtt az attika falakat egy síkra kellett emelni az egységes homlokzati megjelenés miatt. Ezután új polisztirol hőszigetelést kapott a tető, amire Firestone EPDM gumilemez szigetelés került kavics leterheléssel. A gumilemezek a helyszínen lettek a szigetelő rendszer saját ragasztójával felület folytonosítva. A rengeteg sarok lezárás kialakítása is kiváló szakértelemre utal. A végeredmény szép, egységes megjelenés mutat!

11. ELISMERŐ OKLEVÉL

23-as számú pályamű – fémlemezfedések kategória
Tető Kovács Szolgáltató Kft.
PÁLYAMŰ: Veresegyházi Közösségi Templom

Veresegyházon új római katolikus templom épült nagyvonalú, kupolákkal fedett terekkel, modern toronnyal. Előpatinázott felületű Rheinzink lemezből, kónikus lemezsávokkal fedték a tetőt. Az építészeti elképzelésnek megfelelően a fedés síkjából kimagasított bordákkal tagolták a felületet. A szépen elkészített, nagy volumenű bádogos munka kiemeli a különleges építészeti formák szépségét, elismerést érdemel.

12. ELISMERŐ OKLEVÉL

41-es számú pályamű – fémlemezfedések kategória
Bíró Dániel László
PÁLYAMŰ: hétvégiház – Zalaegerszeg

Zalaegerszegi domboldalban áll az igényes kivitelezésű hétvégi ház. A nyeregtető meredek hajlású részére a Prefa kieselemes fedése, az alacsony halású felületre azonos színű és anyagú kettős állókorcos fedés készült. Elegáns az orom és az eresz bevonatos alumínium fedése is. Nagy gonddal és szeretettel készült a terasz kettős állókorcos fedése is. Igényesség, precizitás, a szakma szeretete jellemzi a fiatal bádogos munkáját.

13. ELISMERŐ OKLEVÉL

42-es számú pályamű – fémlemezfedések kategória
Főczény Árpád
PÁLYAMŰ: családi ház – BALATONFÜRED

Balatonfüreden épült igényes családiház összetett manzard idomú tetőfedése a meredek hajlású részeken természetes palából, az alacsony hajlású részeken a Prefa bevonatos alumínium lemezéből készült. Elismerést érdemel az íves hajlatok hajtogatott lemezből készített lefedése, valamint az íves tetőfelületek kettős állókorcos fedése.

ÉMSZ Elnöki Elismerő Oklevelek (2 db)

1.ÉMSZ Elnöki Oklevél

60-as számú pályamű – magastetők kategória
Illésiné Szalai Judit
PÁLYAMŰ: családiház – Doba

Egy hagyományos téglafalas ház felújítása során a pályázó kettős kerámia cserép fedést alkalmazott, kislemezes vápa kialakítással. Igényes és szép megoldás az íves „Napoleon” ablak kialakítása és kivitelezése.

2. ÉMSZ Elnöki Oklevél

17-es számú pályamű – lapostetők kategória
Tectum Kft.
PÁLYAMŰ: társasház – Budapest

Az elöregedett régi tetőszigetelés teljes felületen le lett bontva. A beton födémre bitumenes párazáró lemez került, ami a kivitelezés további szakaszai előtt ideiglenes szigetelésként is funkcionált. Új hőtechnikailag méretezett polisztirol hőszigetelés és lejtésképzés került a tetőre, amire Fatrafol PVC szigetelő lemezt fektettek, kavics leterheléssel. A hosszú távú gondolkodás jegyében a kivitelező 2mm vastag PVC szigetelő lemezt épített be, ami tetőszigeteléseknél meglehetősen ritka. A kivitelezést az épület megközelíthetetlensége nehezítette leginkább, szinte mindent kézi erővel kellett az épülethez az utcáról bevinni.