Makovecz Imre építész irodája tervezte organikus épület tetőfelújítására és energetikai korszerűsítésére került sor. A hófehér falak és a rézvörös színű, engóbozott felületű Creaton hódfarkú cserépfedés harmónikus egységet képeznek. Az 1540 m2 felületű tető komoly szakmai kihívás elé állította a tetőfedőt. A kivitelezés során a rendszer valamennyi lényeges elemét felhasználták: szellőző cserepet, kúpcserepet, szegélycserepet, 3/4 és 5/4 cserepet, hófogó rácsot, hóvágót, Creaton Trió ragasztósávos alátét fóliát, szegtömítő szalagot, Creaton ellenlécet, stb. A különleges, csúcsíves álló tetőablakok és az ívelt formájú tetőfelületek összemetsződését mind az alátét héjazat, mind a rövidlemezes vápa síkján példaszerű gondossággal oldották meg. A tetőablakok fedése egyedi gyártású, íves formájú hódfarkú cserepekből készült. Különleges feladat volt a négyzetes torony egyik oldalán lévő Napóleon ablak fedése, valamint a másik oldalán rövid lemezekkel kialakított tetőél is. A tervezők által megálmodott íves tetőformákat több rétegű tetőlécezéssel hűen megvalósította az ihletett kivitelező csapat.
A fedés alatti légréteg kiszellőztetését jól megoldották. A fő tető íves vonalvezetésű, rejtett ereszcsatornáját kettős béléssel precízen elkészítették. Az ereszvonalon ereszpallót és ereszlemezt is beépítettek, amit sok kivitelezés során megspórolnak. A hatalmas tetőfelületen teljes felületű hófogás készült.
Az új tetőfedés megkoronázza a különleges megjelenésű faluházat, amire mind a megrendelő, mind a kivitelező méltán lehet büszke.
Szövetségünk Tóth Árpád személyével egy kiváló szakembert ismert meg, akit most már tagjaink körében köszönthetünk.
Gratulálunk!

Az ÉMSZ HÍREK 2021 tavaszi számában Tóth Árpáddal készült interjú itt olvasható.

Díjátadó