A verseny története és a magyar sikerek

A Nemzetközi Tetőfedő Szövetség (IFD) a versenyt 1988 óta rendezi meg. 1988-1993-ig csak magastető versenyszámban mérték össze tudásukat a fiatalok és csak győztest hirdettek. Az utolsó ilyen versenyt 1993-ban Magyarország rendezte. Mivel hazánkban erre az időszakra tehető a szakmai képzés ismételt elindulása, így a versenyeken valódi sikereket nem tudtunk elérni. 2001 hozta meg az áttörést, amikor hazánk történetében először Ausztriában magyar versenyző is dobogóra állhatott.

A verseny 2002-től bővült lapostetős versenyszámmal. A dublini versenyen egyből ezüstérmet tudtunk szerezni. Azóta is a szigetelők azok akik a hazai éremtáblázatot vezetik, hiszen 2003-ban, 2005-ben arany, 2006, 2007-ben ezüst, míg 2002-ben bronzéremet szereztek. A tetőfedők „csak” 1 arany (2007 Veszprém), 2 ezüst (2003 Veszprém, 2009 Szentpétervár) és 3 bronzéremmel (2002 Langenlois, 2008 Prága, 2014 Bukarest) büszkélkedhetnek. Bádogos feladat csak 2008 óta van a versenyek között, azóta egy aranyérmet és egy különdíjat sikerült szereznünk. Mindkettőt a szentpétervári versenyen. A verseny a pontos precíz munkavégzés mellett a hagyományos módszerek alkalmazását, a szakmai színvonalat értékeli. Így ez a verseny egy kiváló mérőszáma annak, hogy a magyar oktatás, utánpótlás nevelés merre tart. Vannak olyan országok, melyek ebben sajnos előttünk tartanak, de az elmúlt évek bizonyítják, hogy igenis van keresnivalónk ezeken a megmérettetéseken.

Az idei Svájci VB különleges lesz, mert az országokat képviselő teamek a szakma egyik fellegvárában mérik össze tudásukat és mert 2 év kényszerkihagyás után magastető, lapostető és fémlemezfedés versenyszámokban is össze tudjuk mérni a tudásunkat a többi nemzet versenyzőivel. A felkészülésre az időt nagyon kevés pályakezdő szakember tudja vállalni a munkája mellett; csak az igazán elhivatottak. Az – hogy idén ismét válogatóverseny keretében lehetett a magyar tetőfedő teamet kiválasztani – bizonyítja, hogy itthon a hazai szakma még mindig talpon van.

Már csak az van hátra, hogy Szövetségünk szponzorai, támogató partnerei segítségével a szakma fejlődése érdekében méltó módon tudja versenyzőit kiküldeni, hogy ott lehetőség szerint minél nagyobb sikereket érjenek el.

Magyar sikerek összefoglalása

  1. Ausztria

Magastető szekció – bronzérem

Hersics Balázs, Illési Csaba

Mentor: Kóbor Csaba

  1. Írország

Lapostető szekció – bronzérem

Joó Zsolt

Mentor: Dobos József

  1. Magyarország

Lapostető szekció – aranyérem

Futó László

Mentor: Csóli Péter

Magastető szekció – ezüstérem

Szabó Viktor, Szórádi Béla

Mentor: Knittel Ferenc

  1. Belgium

Lapostető szekció – különdíj

Viszti Attila

Mentor: Dobos József és Tóth Endre

  1. Dél-Afrikai Köztársaság

Lapostető szekció – aranyérem

Viszti Attila

Mentor: Tóth Endre

  1. Lengyelország

Lapostető szekció – ezüstérem

Bálint Zoltán, Szabó Gábor

Mentor: Tóth Endre

  1. Magyarország

Magastető szekció – aranyérem

Forrai Zoltán, Móró Gábor

Mentor: Knittel Ferenc és Kóbor Csaba

Lapostető szekció – ezüstérem

Bálint Zoltán, Téglás István

Mentor: Csobajiné Tóth Judit és Csóli Péter

  1. Csehország

Magastető szekció – bronzérem

Móró Gábor, Lászki Attila

Mentor: Kóbor Csaba

  1. Oroszország

Bádogos szekció – aranyérem és különdíj

Csernyák Márió, Vlkovszky István

Mentor: Kozma Gyula

Magastető szekció – ezüstérem

Katona László, Szigeti Gábor

Mentor: Kóbor Csaba

  1. Románia

Magastető szekció – bronzérem

Szücs Gergő, Sándor István

Mentor: Virth Csaba

VÁRJUK további TÁMOGATÓK JELENTKEZÉSÉT!

az emsz@emsz.hu E-mail címen vagy a 30/476-7222-es mobil számon