Az Országos Széchenyi Könyvtár Archivális Központját az ország kiemelt fontosságú kulturális értékeinek őrzésére hozták létre. A homlokzaton két anyag dominál: a KME TECU 0,6 mm vastagságú vörösréz lemeze, illetőleg matricázott felületű finombeton elemek.

Az épület két hosszoldalán fém tartóvázra rögzített deszka aljzatra készült szögkorc technikával, 50 cm korctávolsággal a burkolat, amely a tető felületre ívesen átfordul kettős állókorcos fedésként. Mind a homlokzatburkolat, mind a tetőfedés alatt átszellőztetett légréteg került kialakításra. A be- és kiszellőző nyílásokat perforált szellőzőszalag védi a rovarok bejutása ellen.

A földszint feletti negatív homlokzati átfordulásnál egy párkányelem került elhelyezésre, ezzel megakadályozva a függőleges felületen lefolyó víz lábazati kőelemek mögé való bejutását. A homlokzat és a tető adottságait figyelembe véve a fedési sávokat számos helyen ívesíteni kellett.

A dilatációs hézagoknál omega-profilú koracél megtámasztó szerkezetet építettek be.

A gépészeti kiszellőző sáv szintén vörösréz homlokzatburkolatot kapott.

A nyílászáróknál a vörösréz fedés alatt a tűzvédelmi szempontból megkövetelt Aquapanel alátétszerkezet került beépítésre. Különlegesek a nyílászárók melletti kónuszos zárások.

A rövid homlokzatokon szintén sávos, beforduló vörösrézlemez fedés készült a vörösréz perforált homlokzatburkolat kiegészítéseként. Nagy gonddal készültek a köríves felületek korcosztásai.

Az egyik hosszoldalon párkányon ülő ereszcsatorna választja el a homlokzatburkolatot a tetőfedéstől. A lefolyócsövek rejtetten, a burkolat mögött helyezkednek el.

A másik hosszoldalon nagy kiterített szélességű párkánycsatorna vezeti el a tető vizét. A lefolyócsövek a homlokzati síkon kívül, oszlopok takarásában bújnak meg.

A kiszolgáló épületek szintén rézburkolatot kaptak egyedi kialakítással, ezzel tökéletesen beilleszkedve a raktárépület látképébe.

A különböző nyílászárók tálcás vagy sávos (Sidings) kivitelben lettek lefedve.

Kimagasló szakmai teljesítményt nyújtott a Pilisi Pléh-Boy Kft.; kár, hogy a munkájuknak köszönhetően gyönyörű, de eldugott helyen álló épület látványát csak kevesen élvezhetik. Szívből gratulálunk.  

Díjátadó